Archief

Archief voor november 2009

Over Google, betaalde content en Next2News

30 november 2009 Rick van Dijk View Comments

Voor een aardig overzicht hoe Google over het ontsluiten van betaalde content denkt, lees dit interview met Josh Cohen van Google News. Hieruit het volgende overzicht:

Free Content: Content is free. Google can index an entire story to make it searchable. People can find the story in Google and read the entire thing for free.

First Click Free: Content is behind a paywall. Google is allowed past and can index the entire story to make it searchable. People can find it in Google and read the entire thing for free. From that story, people cannot click to read other stories at the same publication for free (hence, the “first click free” name). However, people can potentially go back to Google, find another article from the same site, click to it from Google and read that.

Subscription: Content is behind a paywall [or requires free registration to read]. Google is allowed past and can index the entire story to make it searchable. People can find it in Google. They can only read the entire thing if they pay [or register].

Preview: Content is behind a paywall [or requires free registration to read]. Google is NOT allowed past to index the entire story to make it searchable. People can find it in Google only based on the preview content. They can only read the entire thing if they pay [or register].

Overigens werken alle vier deze opties alleen binnen Google News, de opties Subscription en Preview werken niet binnen Google Search. Dat heeft vooral een groot nadeel voor uitgevers die hun content tegen betaling beschikbaar willen stellen, maar als gevolg daarvan niet meer vindbaar zijn met Google Search.

Next2News
In plaats van lezers kun je natuurlijk ook adverteerders voor de content laten betalen en het Nederlandse Next2News heeft dit op een innovatieve manier uitgewerkt door advertenties rechtstreeks aan een artikel te koppelen. Het idee bestaat al langer, maar dit is voor het eerst dat ik het in de praktijk zie gebracht. Het maakt het mogelijk dat artikelen op Long Tail-achtige wijze beschikbaar worden gesteld, waardoor de gebruiker zijn eigen nieuwsmenu kan samenstellen zonder dat de eigenaar of auteur inkomsten misloopt. Ben erg benieuwd hoe het met dit initiatief verder zal gaan.

Helft Amerikanen bereid te betalen voor online nieuws

17 november 2009 Rick van Dijk View Comments

Volgens een onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) is de helft van de Amerikanen bereid een bedrag van 3 dollar per maand te betalen voor online nieuws.

De bereidheid om te betalen hangt volgens de onderzoekers samen met de hoeveelheid gratis beschikbare content in een land. De Italianen, bijvoorbeeld, zijn bereid ruim 7 dollar per maand te betalen. In de meeste landen in Europa is de online nieuwsvoorziening in handen van enkele grote spelers, terwijl er in de VS hele veel kleine spelers zijn waardoor het altijd mogelijk blijft om ergens gratis content weg te halen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat men vooral bereid is te betalen voor:
  • uniek nieuws (lokaal of specifiek nieuws);
  • tijdig nieuws (news alerts);
  • gemakkelijk toegankelijk nieuws op een apparaat naar keuze.
Verder is de bereidheid om te betalen voor online nieuws van kranten groter dan voor nieuws van andere media (omroepen en websites).
In elk land blijken lezers die betalen voor een krant, sneller bereid te zijn de portemonnee te trekken voor internetnieuws.
Intussen maakt een voormalig partner van BCG, Arnon Mishkin – tegenwoordig werkzaam bij de Mitchell Madison Group, een interessante vergelijking tussen iTunes en de Apps van Apple. Waar iTunes het mogelijk maakt om producten te ontbundelen (cd’s opknippen in losse nummers), maken Apps (op de iPhone of op de te verwachten iTablet) het juist mogelijk om producten (lees: artikelen) te bundelen omdat gebruikers niet snel van Apps wisselen. De uitdaging voor uitgevers is dan om te kijken op welke manier ze het beste kunnen bundelen: generiek (zoals dagbladen en omroepen nu doen) of specifiek (zoals tijdschriften en Amerikaanse betaalzenders).
Volgens Arend van den Berg, hoofdredacteur van Z24, heeft het helemaal geen zin om te speculeren over de bereidheid om te betalen voor nieuws. Nieuws op internet blijft namelijk gewoon gratis, omdat nieuws overal en gratis is en internet bovendien een kassa ontbeert.
Het is volgens hem beter als energie gestoken wordt in andere zaken dan lezersinkomsten zoals: advertentie-inkomsten, een webwinkel, commissies voor transacties met derden, etc. Met andere woorden: indirect aan lezers verdienen in plaats van direct en dan heb je juist een open site nodig.
Minister Plasterk is het daar niet mee eens. Volgen een interview op Nu.nl is een betaalmodel voor webjournalistiek van levensbelang. Pas dan heeft volgens hem de pers als waakhond van de democratie (traditioneel de rol van kranten) succesvol de overstap naar het web gemaakt.
Wie weet wie er gelijk heeft, mag het zeggen. Het lijkt voorlopig vooral een kwestie van geloof in het ene of het andere model.

Nieuwswebsites krijgen omroepbeelden via ANP

14 november 2009 Rick van Dijk View Comments

HILVERSUM – De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil via het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) videobeelden beschikbaar stellen voor nieuwswebsites.

Daarnaast sluit de NPO een nieuw contract met het ANP voor de levering van nieuws.

Beide partijen zijn een nieuw contract overeengekomen, voor een periode van drie jaar. Dit omhelst de dienstverlening van het persbureau aan NOS Nieuws, Studio Sport, de Wereldomroep en alle publieke omroepen.

”Het is goed en prettig dat twee instituten op het gebied van nieuws elkaar weer gevonden hebben. In een veranderend medialandschap blijven we desalniettemin partners”, aldus NOS-mediadirecteur Jan de Jong.

“Ondanks dat de afhankelijkheid van elkaar anders is geworden, zetten we gezamenlijk een stap naar de toekomst toe. Wie weet wat deze samenwerking allemaal nog oplevert.”

Het is nog niet bekend wanneer de omroepbeelden precies beschikbaar komen en onder welke voorwaarden.

Commissie-Brinkman

De commissie-Brinkman onderzocht op verzoek van Plasterk mogelijkheden om dagbladen in Nederland te ondersteunen.

Een van de opties is om omroepbeelden beschikbaar te stellen voor kranten, aangezien die in slechte economische omstandigheden moeite hebben om fors te investeren in internet.

De NPO en het ANP kondigden vrijdag aan dat het persbureau een centrale rol kan spelen bij het verspreiden van videonieuws om op deze manier publieke omroepen en dagbladen nauwer te laten samenwerken, zoals minister Ronald Plasterk (Media) wenst.

Verstrekken

De publieke omroep verklaarde zich al eerder bereid om nieuwsbeelden onder voorwaarden te verstrekken aan met name kranten.

”De omroepen kunnen een dagelijkse stroom van onafhankelijk en betrouwbaar videonieuws aanbieden en zo de journalistieke kwaliteit van het internet vergroten”, zegt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO over de toekomstige samenwerking met het ANP.

Volgens Luc van Gompel, algemeen directeur van het ANP, is het persbureau een logische partner in dit proces. ”Het ANP heeft traditioneel de rol van verkeersknooppunt voor de Nederlandse media. Deze samenwerking heeft voordelen voor alle betrokkenen.”

Het ANP levert van oudsher tekst, foto’s en radioberichten aan de media en investeerde de afgelopen jaren fors in video.

© ANP

Gaat Apple kranten verkopen via de App Store of de iTunes Bookstore?

11 november 2009 Rick van Dijk View Comments

Op MacWorld een interessante analyse van de vraag hoe Apple het beste kranten, tijdschriften of boeken kan gaan verkopen via de (langverwachte) iTablet. Aan de ene kant kan Apple een dergelijke applicatie zo belangrijk vinden, dat ze het integreren in iTunes en het daarmee niet aan de markt overlaten om eigen applicaties te ontwikkelen. Dat betekent dat Apple deals met uitgevers zal moeten gaan sluiten voor een afrekenmodel en voor de wijze waarop de content aangeleverd zou moeten worden, met alle problemen van dien. De andere mogelijkheid is dat Apple het wel aan de markt overlaat en uitgevers in concurrentie met elkaar de prachtigste apps zullen ontwikkelen voor de iTablet om hun content bij de lezer te krijgen. We zullen zien. Eerst maar eens afwachten of de iTablet er wel komt.

Via MacWorld

Categorieën:tablet Tags:, , ,

Mediaprofessor Picard over micro-payments

4 november 2009 Rick van Dijk View Comments

In twee artikelen op zijn blog The Media Business gaat mediaprofessor Robert Picard in op de mogelijkheid om internetgebruikers voor artikelen te laten betalen. Zowel aan de aanbod- als de vraagkant ziet hij een aantal problemen. Om aan de aanbodkant te beginnen: het is niet alleen lastig om de prijs per artikel te betalen (je kunt vooraf wel de prijs van een krant bepalen, maar niet van een individueel artikel omdat je niet weet wat de waarde van dat artikel voor de lezer zal zijn), de transactiekosten die samenhangen met de auteursrechten en het per artikel afrekenen zijn waarschijnlijk zo hoog, dat de prijs alleen al op basis daarvan tenminste 2 – 10 dollar zal moeten bedragen. En daarmee zijn we aan de vraagkant aanbeland: zijn internetgebruikers bereid dit bedrag te betalen? Het antwoord van Picard: waarschijnlijk niet, zeker als je weet dat het vooral de gebruikers van nieuws op internet zijn die niet bereid zijn om voor een papieren krant te betalen.

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes