Archief

Archief voor januari 2006

Philips komt met 4D-TV

12 januari 2006 Rick van Dijk View Comments

Nederland is nog niet eens klaar voor HDTV en Philips heeft alweer de volgende innovatie op tafel staan: driedimensinale TV. De volgende ontwikkeling laat zich natuurlijk wel raden: 4DTV. Regelmatige bezoekers van pretparken zal het verschijnsel bekend voorkomen; de vierde dimensie zijn de bewegende stoelen, rookgordijnen en vallende waterdruppels en meer van dat soort ongein dat het zicht op de film belemmert. Het zal niet meer lang meer duren of je zult voor de complete thuisbioscoopervaring een bijpassende zetel moeten aanschaffen. Zou het niet interessanter zijn om een andere dimensie aan het TV-kijken toe te voegen, namelijk: de tijd? Onbeperkt grasduinen in wat al is uitgezonden? En soort uitzending gemist, maar dan van alle programma’s. En daar gaan we natuurlijk naar toe: de beeldbuis als het venster op het grote beeldarchief dat via internet ontsloten wordt.

Oudste krant van Nederland op internet

10 januari 2006 Rick van Dijk View Comments

Op 8 januari 1656 bracht Abraham Casteleyn in Haarlem de eerste Weeckelycke Courante van Europa uit. De krant, vanaf 1664 beter bekend als de Oprechte Haarlemsche Courant, verschijnt nog steeds als Haarlems Dagblad/Oprechte Haarlemsche Courant. Daarmee is deze krant één van de oudste ter wereld.
Ter gelegenheid van de 350-ste verjaardag van de Oprechte Haarlemse Courant is op de website van Museum Enschedé het allereerste exemplaar van deze krant te lezen.

Categorieën:kranten Tags:

De krant is dood!

5 januari 2006 Rick van Dijk View Comments


Of toch niet? Het is waar: oplages dalen, adverteerders lopen weg en nieuws behoort gratis te zijn. Een allesbehalve zonnige toekomst en vandaar dat krantenbedrijven op andere manieren lezers (lees: klanten) hopen te binden of met andere activiteiten geld proberen te verdienen, zoals bijvoorbeeld de Telegraaf die in de relatiebemiddeling is gegaan. In het voorjaar van 2006 komt er een nieuwe mogelijkheid bij: de elektronische lei. Bij bijna alle media is de digitale variant te prefereren boven de analoge, behalve bij papier. Het leest nu eenmaal beter van papier en bovendien is het überportable (daar kan de Toshiba Portege R200 nog een puntje aan zuigen). Een goed alternatief is misschien de iRex iLiad ER 0100. Laten we hopen dat een krantenbedrijf hier een serieus experiment mee start (in België en Limburg schijnen ze plannen te hebben).

Categorieën:e-reader Tags:, , ,
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes