Start > verdienmodel > Nieuwswebsites krijgen omroepbeelden via ANP

Nieuwswebsites krijgen omroepbeelden via ANP

HILVERSUM – De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil via het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) videobeelden beschikbaar stellen voor nieuwswebsites.

Daarnaast sluit de NPO een nieuw contract met het ANP voor de levering van nieuws.

Beide partijen zijn een nieuw contract overeengekomen, voor een periode van drie jaar. Dit omhelst de dienstverlening van het persbureau aan NOS Nieuws, Studio Sport, de Wereldomroep en alle publieke omroepen.

”Het is goed en prettig dat twee instituten op het gebied van nieuws elkaar weer gevonden hebben. In een veranderend medialandschap blijven we desalniettemin partners”, aldus NOS-mediadirecteur Jan de Jong.

“Ondanks dat de afhankelijkheid van elkaar anders is geworden, zetten we gezamenlijk een stap naar de toekomst toe. Wie weet wat deze samenwerking allemaal nog oplevert.”

Het is nog niet bekend wanneer de omroepbeelden precies beschikbaar komen en onder welke voorwaarden.

Commissie-Brinkman

De commissie-Brinkman onderzocht op verzoek van Plasterk mogelijkheden om dagbladen in Nederland te ondersteunen.

Een van de opties is om omroepbeelden beschikbaar te stellen voor kranten, aangezien die in slechte economische omstandigheden moeite hebben om fors te investeren in internet.

De NPO en het ANP kondigden vrijdag aan dat het persbureau een centrale rol kan spelen bij het verspreiden van videonieuws om op deze manier publieke omroepen en dagbladen nauwer te laten samenwerken, zoals minister Ronald Plasterk (Media) wenst.

Verstrekken

De publieke omroep verklaarde zich al eerder bereid om nieuwsbeelden onder voorwaarden te verstrekken aan met name kranten.

”De omroepen kunnen een dagelijkse stroom van onafhankelijk en betrouwbaar videonieuws aanbieden en zo de journalistieke kwaliteit van het internet vergroten”, zegt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de NPO over de toekomstige samenwerking met het ANP.

Volgens Luc van Gompel, algemeen directeur van het ANP, is het persbureau een logische partner in dit proces. ”Het ANP heeft traditioneel de rol van verkeersknooppunt voor de Nederlandse media. Deze samenwerking heeft voordelen voor alle betrokkenen.”

Het ANP levert van oudsher tekst, foto’s en radioberichten aan de media en investeerde de afgelopen jaren fors in video.

© ANP

blog comments powered by Disqus
Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes